You are currently viewing Mitä on fysioterapia?

Mitä on fysioterapia?

Fysioterapian tavoitteena on ylläpitää ja parantaa ihmisten toimintakykyä, poistaa kiputiloja sekä edistää liikkuvuutta. Fysioterapiassa paneudutaan alentuneen toimintakyvyn edistämiseen fysioterapeuttisen ohjauksen ja neuvonnan, terapeuttisen harjoittelun sekä manuaalisen terapian keinoin. Fysioterapiapalvelut eivät auta ainoastaan akuuteissa ongelmissa, vaan tarjoaa tukea myös arjen toimintakyvyn ylläpitämiseen sekä vammojen kuntouttamiseen ja ennaltaehkäisemiseen.
Kaiken keskiössä on yksilöllinen fysioterapiasuunnitelma, jossa huomioidaan kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti tilanne. Fysioterapian onnistumisen takaa kuntoutujan aktiivisuus ja osallistuminen yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Tarvitsenko fysioterapiaa?

Fysioterapiaan hakeutumiseen on monia eri syistä, joista yleisimmät ovat erilaiset kipu- tai häiriötilat, tarve kuntoutukselle, liikeradoissa huomatut rajoitteet tai tapaturman / sairauden hoitoon liittyvät syyt. Vaikka fysioterapiasta on kiistatta apua moniin eri vaivoihin, kynnys fysioterapiaan hakeutumiseen ei välttämättä aina ole helpoin ylittää. Mistä tietää tarvitseeko fysioterapiaa?

Fysioterapia käynnillä voidaan mm. tehdä

  • Liikunta- ja toimintakykyä tukevia harjoituksia
  • Mahdollisten apu- ja liikuntavälineiden käytön opettelua
  • Hengitysharjoituksia
  • Kuntoharjoittelua
  • Erilaisia kiputuloihin liittyviä hoitotoimenpiteitä
  • Tasapaino- ja asentoharjoittelua

Fysioterapian hyödyt

Hoida kivun syy, älä vain kipua – Akuuttien vammojen ja sairauksien lisäksi monella meistä on pitkittyneitä määrittelemättömiä kiputiloja; selkävaivoja, päänsärkyä, niska- ja hartiavaivoja yms. Näistä vaivoista ei ole pakko kärsiä, ja usein näitä hoidetaankin kipulääkkeillä. Kipulääkkeet eivät kuitenkaan hoida itse kivun syytä ja pahimmillaan vain siirtävät kipua eteenpäin ja mahdollisesti vaikeuttavat itse kivun syyn aiheuttamaa vaivaa. Fysioterapialla voidaan auttaa sekä kipuihin, että hoitaa itse kivun alkulähde tavoitteena matka kohti kivutonta elämää.
Ei leikkauksia – Nykylääketiede suosii käyttämään fysioterapiaan useaan eri vaivaan, joita mahdollisesti on ennen hoidettu leikkauksilla. Hyviä esimerkkejä tästä ovat mm. erilaiset olkapään vaivat. Ammattitaitoinen fysioterapeutti tekee sinulle räätälöiden suunnitelman, joka auttaa sinua kuntoutumaan.
Ennaltaehkäise – Vaikka fysioterapiaan voi hakeutua akuuttien vaivojen hoitoon, annetaan siellä sinulle myös avaimet näiden vaivojen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin löytämiseen. Tärkeintä on löytää oikea fysioterapeutti, joka osaa kuunnella sinua ja kehoasi yksilöllisesti.

Ota askel parempaan oloon. Varaa aika erinomaiselle fysioterapeutille.