Äitiysfysioterapia

Valmistaudu synnytykseen tai palaudu synnytksestä äitiysfysioterapian avulla

Mitä on äitiysfysioterapia?

Äitiysfysioterapian avulla voit valmistautua synnytykseen ja saada ohjausta sekä neuvontaa liikkumiseen ja kehon hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Synnytyksen jälkeen saat tukea ja ohjausta kehon palautumisen tukemiseksi ja voit kysyä sinua askarruttavista asioista kehoon, mieleen ja omaan seksuaalisuuteen liittyen.

Äitiysfysioterapeutti on terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö, jolla on lisäkoulutuksien myötä erityisosaamista raskausajan hyvinvointiin liittyvissä asioissa, niin liikkumisen kuin fysiologisten muutosten osalta. Äitiysfysioterapeuteilla on osaamista myös endometrioosin hoidosta sekä osaamista vaihdevuosiin ja lisääntymiselimiin liittyvissä asioissa.

Äitiysfysioterapia soveltuu myös siinä vaiheessa kun raskaus on vasta toiveissa tai raskaudesta on kulunut pitkä aika ja kaipaat tukea oman hyvinvointisi kanssa.

Pääset fysioterapiaan kahdessa Espoon toimipisteessä: Leppävaarassa ja Kivenlahdessa

Aloita kuntoutuminen nyt – Fysioterapiamme Espoossa auttaa sinua varmasti!

Milloin äitiysfysioterapiaan?

Äitiysfysioterapiaan voi tulla lääkärin lähetteellä tai siinä vaiheessa kun kaipaat tukea hyvinvointisi
kanssa joko raskausaikana tai sen jälkeen. Äitiysfysioterapiaan voi hakeutua myös,  kun koet tarvitsevasi kuuntelijaa tai konkreettista apua raskauteen liittyvissä asioissa – oli synnytyksestä kulunut muutama päivä tai vuosia.

Käyntejä voi olla joko yksi tai useampi riippuen siitä minkälaisia toiveita sinulla on fysioterapian suhteen. Käynnillä keskustellaan kokonaistilanteesta ja mietitään millä keinoin sinulla olisi mahdollista toteuttaa sinulle tärkeät tavoitteet.

Käynnille voi tulla yksin, tukihenkilön kanssa ja tarvittaessa myös lapset ovat tervetulleita mukaan vastaanotolle. Voit myös olla yhteydessä Wellness Roomiin, jolloin voidaan pohtia yhdessä olisiko ensimmäinen käynti mahdollista toteuttaa etänä tai kotikäyntinä.

Äitiysfysioterapeutin vastaanotolle voi tulla raskausaikana tai heti synnytyksen jälkeen. Äitiysfysioterapiaan kannattaa hakeutua, jos

  • Sinulla on kipuja tai muutoksia kehosi hyvinvoinnissa
  • Kaipaat apua sinulle tärkeiden harrastusten jatkamisessa raskausaikana tai haluat
    palata harrastustesi pariin synnytyksen jälkeen
  • Kaipaat tukea synnytykseen valmistautumiseen ja haluat keinoja rentouttaa kehoasi
  • Kaipaat tukea ja tietoa kehosi hyvinvointisi tukemiseksi
  • Haluat tietoa seksuaalisuuden tukemisesta raskausaikana ja synnytyksen jälkeen
  • Lantionpohjan hyvinvointi mietityttää
  • Haluat neuvoja ja ohjausta keskivartalon hallintaan ja kuntouttamiseen
Äitiysfysioterapia

Raskauden vaikutus kehoon

Raskaus vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ulkoisten muutosten lisäksi hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaan, lämmönsäätelyjärjestelmään, aineenvaihduntaan, ruoansulatuselimistöön sekä hermostoon ja mielen toimintoihin.

Hormonitasapaino muuttuu ja keho tuottaa relaksiinia, jonka vaikutuksesta nivelet ovat raskausaikana ja imetyksen aikana joustavampia kuin tavallisesti. Hormonit myös vaikuttavat unirytmiin ja mielialaan yksilöllisesti. Lämmönsäätelyjärjestelmän vaikutukset näkyvät yksilöllisesti joko paleluna alkuraskauden aikana tai myöhemmässä vaiheessa hikoiluna keskivartalon lämmön nousun myötä.

Hengitys- ja verenkiertoelimistön muutokset tulee huomioida liikkumisessa raskausaikana ja oman kehon kuuntelu voi osalla vaatia uudelleen opettelua. Kehossa tapahtuvat ulkoiset muutokset vaikuttavat osaltaan erityisesti suoran vatsalihaksen toimintaan sekä lantion alueeseen. Näiden alueiden fysiologiset muutokset on syytä huomioida jo raskausaikana mukauttamalla omaa liikkumista siten,  että keskivartalon ja lantion alueen lihastoiminta tukee kehon kannattelua läpi raskauden ja mahdollistaa sujuvan ja kivuttoman liikkumisen.

Ammattitaitoinen fysioterapia Espoossa lähellä sinua!

Kun teet ajanvarauksen fysioterapiaan, lisääthän lisätietoihin maininnan fysioterapiaan hakeutumisen syystä ja tiedon mahdollisesta lähetteestä. Kiitos! 

Koulutetut fysioterapeuttimme löydät täältä!